PIT at Manor Top, Sheffield. 2010.



A collaboration with Jie Liao and Sheffield Green Estate at Manor Top. 

A ‘dry garden’ giving prospect over the city was created by spreading waste material from local excavations to form a circular plinth. At its centre a pit was JCB-dug to reveal soil profiles of previous industrial uses including a dark coke/coal layer. Large stones and concrete slabs–also waste site materials– were arranged to form bridges, seats and giant steps to pit.  The project was based on the environmental design maxim: ‘add nothing, take nothing, use everything’.



Pit at Manor Top, Sheffield. 2010. Excavated Hole, waste stone from site excavations. View looking west.




Pit at Manor Top, Sheffield. 2010. Excavated Hole, waste stone from site excavations. View looking east.




Pit at Manor Top, Sheffield. 2010. Excavated Hole, waste stone from site excavations. View in use.